Skip to Main Content

Informatievaardigheden Basis

Leer hoe en waar je informatie kunt vinden

Inleiding

Over welk onderwerp je ook iets zoekt, op internet kun je er altijd wel iets over vinden. Maar ben je op zoek naar artikelen uit tijdschriften of informatie uit boeken op internet dan blijkt dat je vaak moet betalen om de volledige tekst te kunnen lezen.

Omdat Windesheim het belangrijk vindt dat je als student van de hogeschool toegang hebt tot kwalitatief goede informatie, heeft ze abonnementen afgesloten op databanken met informatie waarvoor je anders zou moeten betalen. Welke bronnen zijn dat en waar kun je op internet het beste naar artikelen en boeken zoeken? 

Bronnen Mediacentrum

Je kunt boeken en tijdschriften lenen en inzien in het Mediacentrum. In de catalogus kun je deze materialen opzoeken. Kom ook eens een kijkje nemen in het Mediacentrum (B020). 

Het grootste deel van de collectie is digitaal. Alle digitale bronnen kun je vinden op de site van het Mediacentrum: www.mediacentrumwindesheim.nl

Je kunt dan denken aan vakbladen, wetenschappelijke publicaties, ebooks, krantenartikelen enz. Al deze informatie vind je in zgn. databanken. Dit zijn bestanden waar informatie op een geordende manier bij elkaar is gebracht en waarin het zoeken gestructureerd kan plaatsvinden.

Een aantal voorbeelden van databanken van het Mediacentrum:

WindeSearch

Je kunt op twee verschillende manieren zoeken in databanken:

1. in een databank

2. via de zoekmachine WindeSearch

Direct zoeken in een databank doe je wanneer je bijvoorbeeld al weet dat je de gezochte informatie daar kunt vinden of dat je gebruik wilt maken van de uitgebreide zoekmogelijkheden van die databank.

Van WindeSearch maak je gebruik als je niet precies weet in welke databank je relevante informatie kunt vinden. Met WindeSearch zoek je namelijk in meerdere databanken tegelijk .

E-books en E-tijdschriften

Wil je weten of er een bepaald e-tijdschrift of ebook voor jou toegankelijk is, kijk dan bij E-books en E-tijdschriften.. Zoek hier op titel of gedeelte van de titel. Is de  titel beschikbaar dan kun je meteen doorlinken naar de volledige tekst.

Google Scholar

Google is de meest bekende zoekmachine waarmee je op internet kunt zoeken naar informatie. Ken je Google Scholar ook? Met Google Scholar doorzoek je vooral wetenschappelijke artikelen en e-books. Zodra de informatie full-text beschikbaar is, zie je achter de beschrijving een link staan. Is dat niet geval dan is alleen de beschrijving beschikbaar.

Door in Scholar een link te maken met de bronnen van het Mediacentrum kun je, als student van Windesheim, zien of Windesheim toegang heeft tot de informatie. Je kunt dan direct doorlinken naar de volledige tekst.

Wikipedia

De informatie uit Wikipedia kun je gebruiken wanneer je je aan het oriënteren bent op je onderwerp. Kijk of er bij het onderwerp een lijst met bronnen is vermeld waarvan gebruik is gemaakt bij het opstellen van de tekst. Je kunt deze bronnen gebruiken om je verder te verdiepen in het onderwerp.

Omdat in Wikipedia iedereen kan bijdragen aan dit online naslagwerk is er sprake van grote verschillen in kwaliteit. Gebruik Wikipedia daarom niet als bron waarnaar je verwijst in je verslag.