Skip to Main Content

Handleiding Cinahl: Home

Inleiding

Om efficiënt te zoeken in CINAHL, is het aan te raden om goed voorbereid aan de slag te gaan. Als je nog niet precies weet wat je zoekt of waar je naar op zoekt bent, is de kans klein dat je in CINAHL vindt wat je nodig hebt.

Als je in CINAHL begint met zoeken voor bijvoorbeeld je EBP-verslag of een CAT-poster, heb je vaak nog geen goede zoektermen en zie je al gauw door de bomen het bos niet meer. Als je nog geen goede zoektermen hebt, kijk dan eens in Wikipedia ter oriëntatie of kijk op deze pagina bij het blokje "De kunst van het vinden!".

Een overzichtelijk zoekplan vind je hier

Nieuws

Twee nieuwe tools voor literatuuronderzoek !

Margot Verleg (medisch informatiespecialist Martini Ziekenhuis) en Ted Gremmen (testautomatiseerder DUO) hebben twee tools ontwikkeld – de Medsyntax highlighter – waarmee je sneller en makkelijker zoekstrategieën kunt ontwikkelen en je eigen zoekstrategieën kunt verbeteren. 

De tools zijn geschikt voor alle databanken die werken met booleaanse operatoren, zoals PubMed, Embase, CINHAL en Cochrane. Ze zijn gratis te gebruiken en de code staat open source, aldus Verleg. ‘Wij willen hier geen geld mee verdienen. Het enige wat wij willen is dat mensen makkelijker wetenschappelijk literatuuronderzoek kunnen doen.’ Wie vragen heeft of feedback wil geven kan mailen naar m.verleg@mzh.nl of info@trustthesource.nl.
Medsyntax
Medsyntax PICO

Uit:  IProfiel - IP2023-03 (maglr.com) 

Wat is CINAHL

CINAHL is de Cumulative Index to Nursing and Allied Health Literature en bevat gegevens van artikelen uit:

- meer dan 5000 Engelstalige verpleegkundige tijdschriften;

- bijna 3 miljoen referenties vanaf 1981;

- een groot aantal tijdschriften over toegepaste gezondheidswetenschappen, zoals fysiotherapie en logopedie.

Meer informatie over Cinahl  

Frequently asked questions   

Hoe krijg je toegang tot CINAHL

Ga naar de databank CINAHL via de website van het Mediacentrum of via deze rechtstreekse link naar CINAHL.

Zo heb je direct toegang tot de full text van de artikelen.

Let op! Ga niet naar CINAHL via Google. Als je via Google naar CINAHL gaat, moet je betalen voor de full text-artikelen. Via de Windesheim-toegang kun je meestal wel doorklikken naar de full text.

Korte instructievideo (3:18 min)

Wanneer gebruik je Cinahl

  • je bent op zoek naar medische informatie.
  • je wilt een klinische vraag beantwoorden (EBP of een CAT).
  • je wilt een systematic review of meta-analyse uitvoeren.

De kunst van het vinden!

Als je, voordat je gaat zoeken in CINAHL,  eerst meer wilt weten over in het algemeen zoeken naar informatie, en het maken van een zoekplan, dan kun je kijken naar onderstaande hulpmiddelen:

  • Online Training informatievaardigheden: leid je op gestructureerde wijze door de belangrijke stappen van het zoekproces, inclusief het beoordelen en verwerken van bronnen. Aan het eind van elk onderdeel zijn er vragen om de opgedane kennis te testen.
  • Libguide Informatievaardigheden Basis: informatie over het zoekproces in aparte hoofdstukken opgedeeld en ondersteund met kennisclips.

Beide hebben tot doel:

– op een snelle en efficiënte manier relevante informatie te vinden
– deze informatie weten te selecteren en te beoordelen
– de informatie correct te verwerken en te presenteren.