Skip to Main Content

Jeugdliteratuur: Boeken

Databanken

Nieuw in de spotlight

NIEUW! Creatief met taal

Het taalonderwijs is volop in beweging. Er komt meer ruimte voor communicatie, creatief schrijven, meertaligheid en kinder- en jeugdliteratuur. Daarbij verschuift het accent van technisch en begrijpend lezen naar betekenisvol lezen met beleving en rijke teksten als bron. De nieuwe uitgave Creatief met taal sluit volledig aan op deze ontwikkeling. Met dit praktische boek kunnen leerlingen en (aankomende) leraren in het basisonderwijs ervaren hoe leuk en leerzaam taal is. Het boek bestaat uit 40 lessen van 50 minuten vol verdieping, verrijking en talloze tips voor motiverende en creatieve taallessen.

De lessen stimuleren het creatieve taaldenkproces en brengen speels samenhang aan tussen lezen, schrijven, spreken en luisteren. Taalplezier en het gebruik van rijke taal staan voorop. meer informatie 

Dit boek is geschreven voor leerkrachten van groep 5 tot en met 8 van het basisonderwijs, studenten op de pabo, en taaldocenten op de pabo, in het NT2-onderwijs en in instroomgroepen voor nieuwkomers in het basisonderwijs. 

 

Omdat lezen loont : op naar effectief leesonderwijs in Nederland

Omdat lezen loont: op naar effectief leesonderwijs in Nederland

Lezen loont – nog altijd, ook in een wereld vol digitale afleiding. Lezen is noodzakelijk om feiten van fictie te onderscheiden, om betekenis te geven aan de wereld. Kortom, om als burger te kunnen functioneren.

Nederlandse leerlingen lezen steeds minder goed. Hoe kan het dat jongeren in ons land behoren tot de slechtste en minst gemotiveerde lezers ter wereld? In een van de rijkste landen ter wereld loopt straks 25 procent van de jongeren risico op laaggeletterdheid. Terwijl het elders, waar digitale media net zo oprukken in jongerenculturen, wél lukt om jongeren leesvaardig te maken.

In Omdat lezen loont analyseren leerlingen, studenten, leraren, schoolbestuurders, lerarenopleiders, bibliotheekmedewerkers, onderwijsinspecteurs, schrijvers, columnisten, wetenschappers en beleidsmakers de Nederlandse leescrisis en presenteren ze oplossingen.

Samen laten ze zien hoe effectief leesonderwijs eruitziet en hoe dit leidt tot jonge burgers die willen en kunnen lezen.

Leesbeesten en boekenfeesten

Leesbeesten en boekenfeesten : hoe werken (met) kinder-en jeugdboeken

Amazon omslagafbeelding

Kinder-en jeugdboeken ontspannen, informeren, ontroeren, zetten aan tot fantaseren. Leesbeesten en boekenfeesten toont hoe het jong kind in de ban van boeken raakt met humor en spanning als de grootste verleiders.

Lezen doe je samen

Lezen doe je samen : hoe kan leeshonger gestimuleerd worden?

Dit boek biedt praktische handvaten voor leesbevordering.

Jeugdliteratuur & Didactiek : handboek voor MBO en VO

Jeugdliteratuur en didactiek is een handboek dat toekomstige docenten Nederlands literair competent maakt en ze ontwikkelt tot enthousiaste leesbevorderaars.

Jeugdliteratuur op de Pabo

Aandacht voor Jeugdliteratuur op de Pabo

Onderzoek over de plaats van jeugdliteratuur in de pabo-curricula is uitgevoerd door onderzoeksbureau Oberon in opdracht van Stichting Lezen. Het onderzoek laat zien dat er flinke verschillen bestaan in de mate van aandacht die pabo’s aan jeugdliteratuur besteden. En hoewel jeugdliteratuur wel degelijk een ( bescheiden) plek  heeft in de curricula, is er zeker aanleiding die positie te verbeteren.  Het onderzoek is als pdf-bestand gratis te downloaden.

Waarom zou je lezen

Waarom zou je lezen : handboek jeugdliteratuur

In een tijd van ontlezing vraagt iedere leraar zich af hoe je kinderen (weer) aan het lezen kunt krijgen. De vraag is niet alleen hoe je een verandering van de leesattitude van kinderen op gang kunt brengen maar ook hoe je kinderen motiveert om te blijven lezen. Weten waarom je leest, is daarbij een belangrijke ontdekking.

Liefde voor letters en lezen

Liefde voor letters en lezen : handboek stimulering geletterdheid 0-7 jaar

In dit boek staat de doelgerichte stimulering van geletterdheid bij kinderen tussen 0-7 jaar centraal.

De nieuwe lezer : lezen in het digitale tijdperk

De nieuwe lezer : lezen in het digitale tijdperk

Amazon omslagafbeelding

Er wordt nog steeds gelezen, maar anders dan voorheen. Met name de jongere generaties besteden steeds minder tijd aan het lezen van boeken, e-boeken, tijdschriften en (online) nieuwsberichten. Jongeren lezen gemiddeld nog maar zo?n tien minuten per dag. Toch zijn zij dagelijks uren bezig met tekst; ze appen, mailen en volgen sociale media. En hoewel de leestijd van boeken daalt, is literatuur onverminderd zichtbaar. Deze bundel laat zien hoe het medialandschap, en daarmee ook het lezen, verandert.