Skip to Main Content

PubMed: Stap 1 - Onderzoeksvraag + PICO

Stap 1 - Formuleren onderzoeksvraag

Voordat je gaat zoeken formuleer je eerst een goede en duidelijke klinische vraag. Dit wordt vaak onderschat. Het is verleidelijk om direct te beginnen met zoeken en zomaar enkele termen in de zoekregel te typen. Helaas is het resultaat dan meestal niet goed, een te grote hoeveelheid informatie en vaak weinig relevant. De vraag moet zo geformuleerd worden dat er een antwoord op te vinden is. 

 

Kiezen van een methode

Om een goede zoekstrategie in Pubmed op te zetten, is het belangrijk dat een zoekvraag goed wordt geanalyseerd. Door de PICO-methode te gebruiken kun je (na initiële vraag) een veel betere klinische (onderzoeks)vraag formuleren. PICO is dus een hulpmiddel om tot goede klinische vraag te komen en om zoektermen af te leiden.

Het is echter niet altijd mogelijk om van je onderzoeksvraag een PICO te maken. Dan gebruik je de bouwsteenmethode . Hierbij ontleed je jouw vraag in elementen. Je haalt uit de vraag de kernwoorden waarop je artikelen wilt vinden. Deze elementen zijn de basis van jouw zoekstrategie.

PICO-methode

Door je onderzoeksvraag om te zetten naar een PICO word je gedwongen om van te voren goed na te denken wat je precies wilt weten.

P = patient / population / problem
I = intervention
C = comparison
O = outcome

Het is niet noodzakelijk om alle PICO-elementen in te vullen. Dit zal ook niet altijd mogelijk zijn. Soms is het voldoende om alleen op P en I te zoeken.

Je gaat eerst zoeken per PICO-element. Zoek bijpassende zoektermen en probeer zoveel mogelijk synoniemen te bedenken. Daarna combineer je de PICO-elementen met elkaar. Gebruik je de juiste zoektermen, dan zal de combinatie leiden naar een antwoord op je onderzoeksvraag.


 Tips:

I - Er mag maar één interventie per PICO ingevuld worden. Heb je meerdere interventies?
Dan maak je even zoveel PICO's.
C -

Deze komt niet vaak voor, veel onderzoeken zijn al vergelijkende studies. Gebruik het
alleen als je twee verschillende therapieën/behandelingen/medicijnen met elkaar wilt
vergelijken.

O -

Als je geïnteresseerd bent in de effecten die in verschillende studies zijn gemeten zonder je op 
een specifieke uitkomst te richten, dan kun je "O" leegmaken en RCT als publicatietype aanvinken.

M -

Het kan relevant zijn om aan je PICO de methode (RCT, systematic review) of het domein
(therapie, diagnose, prognose enz.) toe te voegen.
Zie verder bij het tabblad 'Stap 6 - Filters & Clinical queries'

Bouwsteenmethode

Als je van je onderzoeksvraag geen PICO kunt maken, dan gebruik je de bouwsteenmethode. Het principe is hetzelfde als bij de PICO. Je haalt uit je onderzoeksvraag de kernelementen (bouwstenen) waarop je artikelen wilt vinden. Per element zoek je bijpassende zoektermen en probeer je zoveel mogelijk synoniemen te bedenken. Daarna combineer je de elementen met elkaar.